Saturday, March 12, 2011

Vegan Waffle Day

According to Swedish tradition March 25th is Waffle Day, but we cheated and had some before. This recipe can be used to make both sweet or savoury waffles. 


You Will Need:
2½dl (1cup) Water, 2dl (0.8cup) Dairy Free Cooking Cream or Non Dairy Milk, 1 pinch of Salt,  3½dl (1½cup) Plain Flour, 2tsp Baking Powder, ½dl (1/4cup) melted Dairy Free Margarine.
Sweet Toppings: Vegan Whipped Cream, 1tsp Sugar, 1tsp Vanilla Sugar (or vanilla essence) and Raspberry Jam (or Strawberry Jam).
Savoury Toppings: Vegan Sour Cream, Salt, Pepper, Red Onion, Chives, Dill and Seaweed Caviar.
(Waffle iron to cook your waffles in)

  • Mix all dry ingredients in a bowl. While whisking add the liquids. (the melted margarine must have cooled down before adding to the batter) Keep on stirring while adding to avoid the batter getting lumps.
  • Leave the batter to "swell" for 5-10 minutes.
  • Whip your vegan whip cream with the sugars or if you are making savoury waffles mix your sour cream with salt, pepper, chives and dill.
  • Now that your waffle batter has rested, cook them in your hot waffle iron.
  • Eat the waffles warm straight out of the waffle iron.

Brands I recommend in this blog are:

4 comments:

  1. We celebrated it early last year! Haha, this blog makes me happy.

    ReplyDelete
  2. I will eat some more waffles on the 25th as well, heck I eat them all the time :) So yummy! Makes me happy that my blog makes you happy. Thanks for reading and commenting.

    //Emma @The Vegan Swedes

    ReplyDelete
  3. Hej!
    Tack för ett bra recept! Använde ju decilitermått själv, men tänkte bara göra er uppmärksamma på att cup-måtten inte är riktigt korrekta. 1/4 cup är 60 ml, alltså 4 msk, inte 1/2 dl!

    ReplyDelete
  4. Cups och msk varierar i olika länder. Australien, USA och Kanada har olika mått trots att de kanske kallas msk och cups. Så tex 1/4 ameican cups är 60ml 2fl.oz eller 2 australian msk alltså inte 4msk som vi skulle använda det som i Sverige. Sedan har dessa mått avrundats för att göra det lättare för de som vill testa recepten och slippa mäta 60ml/ 0.6dl, så avrundats till 0.5dl. I bla. Australien så mäts endast flytande ingredienser i ml, torrvaror mäts oftast i cups eller gr. Skulle recepten skrivas endast i gr. så utesluts en stor del av de personer som vill testa recepten men inte har tillgång till en köksvåg.

    Tack!

    //Emma @The Vegan Swedes

    ReplyDelete